Gör din surdeg

Att starta upp en surdeg kräver lite tid och vilja men resultatet blir oslagbart! Här finns receptet för att göra din egen surdeg.

Du behöver

  • 6 msk rågmjöl
  • 2 1/2 dl vatten

Gör så här:

Att göra en surdeg tar flera dagar, och för att surdegen ska överleva behöver man mata den kontinuerligt. När en surdeg väl är igång kan man dock hålla den vid liv väldigt länge, förutsatt att den matas regelbundet.

 

Att göra en surdeg

 

Dag 1

Rör ut 4 msk rågmjöl i 2 dl ljummet vatten tills det är klumpfritt i en plastburk med förslutbart lock (tex glassförpackning). Förslut med locket och ställ varmt (ca 25°c) i 2 dagar.

Dag 3

Tillsätt ytterligare 2 msk rågmjöl och 1/2 dl vatten och låt stå med stängt lock

Dag 4

Surdegen kan nu användas för bakning

Tips:

Då degen inte används bör den förvaras i kylen och bör matas regelbundet helst 1 gång om dagen med ungefär 1 msk rågmjöl och lite vatten.

Surdegen kan även frysas in och sedan tas ut, "väckas till liv" genom att den matas med lite mjöl och vatten och användas vid bakning en dag senare.

Notera att då den inte används ska behållaren vara försluten med lock.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
1 oktober 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
30 september 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
29 september 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
28 september 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
26 september 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
26 september 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
25 september 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av tretinoin chemotherapy kedfbedggkeffedb
23 september 2017

tretinoin chemotherapy kedfbedggkeffedb


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pizza

Hembakad fest!

Hoppa hämtpizzan i kväll! Din hembakade quattro stagioni smakar bättre...

bakapizza.se

Bröd till jul

Julens bästa bröd

Kryddigt, mustigt julbröd passar inte bara på julbordet. Njut hela december av julens bästa bröd!

hembakatbrod.se


Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

Förr las lutfisken i blöt till Annadagen, nionde december, men gamla traditioner ger vika för nya. Förbered pepparkaksbaket kvällen innan genom att göra degen klar och ställa den svalt. Vårt nya grundrecept på pepparkakor är gjort på farinsocker och har härligt kryddig smak. Läs våra tips om du är osäker inför baket! Det finns gott om recept att välja på, såväl skurna pepparkakor som vita pepparkakor.

Kanske ska barnen vara med och baka? Ladda upp med extra kavlar, förkläden och en rejäl omgång kristyr. Det är nämligen väldigt roligt att dekorera pepparkakorna!

 pepparkaksrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...