Surdegsbaguette med durumvete

Ett ljust, frasigt och smakrikt bröd som passar fint till mat och på en buffé. Perfekt bröd till många soppor!

Du behöver

Dag 1 (Kväll)

  • 50 g rågsurdegsgrund
  • 200 g vatten
  • 100 g durumvetemjöl

Dag 2 (morgon)

  • 10 g jäst
  • 600 g vatten
  • 400 g durumvete
  • 700 g vetemjöl special
  • 15 g salt

Gör så här:

Kväll, dag 1.
Blanda samman surdegsgrund, vatten och durumvetemjöl. Låt stå övertäckt i rumstemperatur med bakduk eller plastfolie över natten.


Morgon, dag 2.

Lös jästen i lite av vattnet. Blanda med degen från kvällen, resten av vattnet och durumvetet. Tillsätt vetemjölet lite i taget medan du knådar. Knåda i 10 minuter med degblandare. Tillsätt saltet mot slutet av knådningen. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 2 timmar.

Stjälp försiktigt upp degen på mjölat bakbord och dela den i 8 delar. Undvik att pressa ut luften ur degen utan vik istället ihop den och dra ut baguetterna. Lägg dem att jäsa på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa tills de nått dubbel storlek, cirka 2 timmar, gärna i en avstängd ugn tillsammans med en skål vatten.

Värm ugnen till 275 grader med en ugnsfast skål med vatten stående på botten. Sänk värmen till 250 grader och sätt in baguetterna mitt i ugnen. Grädda tills de fått fin färg, cirka 15-20 minuter. Låt baguetterna svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Morotskakor

Kakor som håller i längden

Saftiga morotskakor med glasyr finns i många smaker. Baka morotskaksmuffins med apelsinsmak!

morotskaka.com

Mat för små

Hemlagad mat åt alla barn!

Ge ditt barn stora matupplevelser. Hur då? Med enkla recept på allt från bärmos till fisk i ugn!

barnmatsrecept.se


Pannkakor

Nyttig plockmat

Laga någonting nyttigt till helgen! Vad sägs om pannkakor?

Pannkakor brukar inte räknas till hälsokost och de som håller koll på kallorier undviker gärna dessa stekta läckerheter. Men det går faktiskt att laga riktigt goda pannkakor som är nyttiga och fungerar utmärkt till middagsmat. Byt ut helgens tacos mot pannkaksrullar med goda, mättande och nyttiga tillbehör!

Stek pannkakor med dinkel, havrepannkakor eller grahamspannkakor. Servera med grönsallad, ruccola, oliver, fetaost och marinerade kikärtor. Gör god vegetarisk aubergindipp till eller servera kycklingfilé i bitar. Yoghurt, cream fraiche eller tomatsås till och kanske lättkokt broccoli, majs och några rödlöksringar... En riktigt mättande och god pannkaka långt från den sockerstinna efterrättspannkakan med sylt och grädde!

God helg önskar pepparochsalt.se!

 pannkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...