Rågbaguetter
Enkla baguetter med mycket rågsmak.
Du behöver
Kväll
- 50 g rågsurdegsgrund
- 200 g vatten
- 120 g rågmjöl
Morgon
- 10 g jäst
- 600 g vatten
- 15 g honung
- 240 g rågmjöl
- 900-1000 g vetemjöl special
Gör så här:
Kväll
Blanda samman surdegsgrund, vatten och rågmjöl. Låt stå övertäckt med bakduk eller plastfolie över natten.
Morgon
Lös jästen i lite av vattnet. Blanda med degen från kvällen, resten av vattnet, honung och rågmjöl. Tillsätt vetemjölet efter hand. Knåda i 10 minuter med degblandare. Tillsätt saltet mot slutet av knådningen. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 3 timmar.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 12 delar. Forma baguetter och lägg dem att jäsa på plåt med bakplåtspapper. Skåra dem några gånger snett över. Låt jäsa tills de nått dubbel storlek, cirka 2 timmar. Sätt ugnen på 275 grader. Ha gärna en oöm plåt i botten av ugnen där du häller en kopp vatten precis innan baguetterna ska gräddas för att få vattenånga i ugnen. Sänk värmen till 250 grader och sätt in baguetterna mitt i ugnen. Grädda tills de fått fin färg, cirka 12 minuter. Låt svalna på galler.
Om du vill kan du baka ut degen till limpor istället. Dela i så fall degen i 4 delar och rundriv, låt vila några minuter innan de formas till limpor. Skåra bröden och låt jäsa på plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 250 grader, sätt in bröden och sänk till 175 grader efter fem minuter. Grädda i ugnens nedre del sammanlagt cirka 40 minuter. Ställ gärna in en plåt med lite vatten även för limporna, men se till att vädra ugnen efter ungefär 15 minuter.